Vandra på Sörmlandsleden

Vandra Sörmlandsleden till Bergs Gård - vi fixar picknick, vandringstips & transport

Sveriges äldsta och längsta låglandsled heter Sörmlandsleden. Några av de allra finaste delsträckorna finns i direkt närhet till Bergs Gård. Med “finaste” menar vi att lederna utgörs av nästan bara stigar och alltså endast lite vägar. Sen finns det många skogsjöar, havet, stränder och orörd reservatsmiljö längs vår del av leden.

Du kan antingen själv vandra från gården och sedan ut på Sörmlandsleden. Men ändå lyxigare blir det om ni ordnar så ni blir skjutsade till en startplats på lagom avstånd till Bergs Gård, och sedan får ni vandra tillbaka till oss. Vi tipsar om var du ska starta utifrån hur mycket tid ni har till förfogande, hur många stopp ni vill göra, om ni drömmer om badpaus vid någon av de många sjöarna eller vid havet. Självklart kan vi ordna så ni får med er allt i matväg - från en termos med nykokt kaffe och nybakade bullar, till mer kraftfulla energipåfyllningspaket och grillgrejer.
Transport bokas hos Rydbergs Transport!

Ja, ni önskar, vi fixar!

På så sätt kan ni vandra er härligt trötta och sedan landa på Bergs Gård och SPA:a, äta och varför inte sova över.

Vi har ju alla lite olika vandringstempo. De delar av Sörmlandsleden som är i vår närhet innehåller mycket stig och bara korta vägpartier. Sedan stannar vi alla lite olika länge och ofta. Inte minst varierar hastigheten om man ska äta eller om solen värmer och du kanske vill ta dig ett dopp i någon fin skogssjö. Men du kan som vuxen räkna med att vandra ca 3 km per timme effektiv vandring om du tar ca 10 minuter paus per timme.

Till sist, det är den ideella föreningen Sörmlandsleden som tillhandahåller lederna i samarbete med privata och offentliga markägare. Vi hoppas ni vill stödja dem i deras arbete genom att bli medlemmar www.sormlandsleden.se . Kartorna som presenteras här är från Sörmlandsledens hemsida. Genom att bli medlem får du tillgång till detaljerade kartor som underlättar din planering och vandring.

Vandringslunch

Vandring på Sörmlandsleden eller cykla på våra leder i skogen. Boka ett paket med matsäckslunch, kyld dryck och karta som visar hur du tar dig till de bästa vandringsplatserna i närheten. Du måste inte bo på gården för att beställa vandringslunch men det måste förbokas.

Priset för vandringslunch är 175 kr

Vandringstips

Först har vi några förslag på sträckningar som går enkel väg:

  1. Trosa – Bergs Gård: Etapp 55 samt en liten avstickare på 2,5 km till gården. 15+2,5 km på Sörmlandsleden (6 timmar effektiv vandringstid).
  2. Karlfors Kvarn – Bergs Gård: Etapp 54, en snutt på etapp 55 samt en liten avstickare på 2,5 km för att nå gården - 8,5+1+2,5 km (4 timmar effektiv vandringstid)
  3. Sandviks badplats – Karlfors kvarn – Bergs Gård: Etapperna 53, 54, en snutt på etapp 55 samt en liten avstickare på 2,5 km för att nå gården - 11+8,5+1+2,5 km (8 timmar effektiv vandringstid).
  4. Sandviks badplats - Nynäs slott – Björken - Gisekvarn – Bergs Gård: Etapperna 52, 51, 50:1, del av 54, en snutt på etapp 55 samt en liten avstickare på 2,5 km för att nå gården - 7,5+4+4+6,5+1+2,5 km (9 timmar effektiv vandringstid). Nu börjar det bli långt för att gå en dag. Vi föreslår en övernattning vid det fantastiskt fina vindskyddet vid sjön Björken eller att ni hyr övernattningsstugor vid Månbacken.

Sedan har vi förslag på rundslingor i vår närhet:

  1. Månbacksrundan: Del av etapp 53, 51, 50:1, 54 och knappt 2 km mindre grusväg som inte tillhör leden - 10 km (3 timmar).
  2. Nynäsrundan med start och mål, se separat karta: Etapperna 51, 52, 53, del av 54 samt 50:1/50 – 29 km (10 timmar effektiv vandringstid). Nu börjar det bli långt för att gå en dag. Vi föreslår en övernattning vid det fantastiskt fina vindskyddet vid sjön Björken, vid vindskyddet på udden väster om Sandviksbadet eller att ni hyr övernattningsstugor vid Månbacken.
  3. Sävörundan: Etapp 53:2 – 3 km (1 timme). Båttransport krävs.
Bergs Gård Trosa

Bergs Gård Stora Huset 1
619 95 Västerljung

Telefon: 0156-42 00 20
E-post: kontakt@bergsgard.se