Julbord 2022

Välkommen till en jul på Bergs gård

Vi bjuder in till ett julbord med familjen Jonssons traditionella favoriter. Här finns gårdens egna nötkött som kallskuret, i korvarna och i köttbullarna. 

Vår kock Josefine lagar allt detta med kärlek och noga utvalda råvaror i gårdens kök. Vår bagare Kristin står för de fantastiska desserterna, brödet och mycket annat gott! 

Allt serveras, enligt tradition, som buffé i gårdens matsal. Glöggen intas ute i växthuset så klä dig varmt.

Priser inkl glögg & kaffe

Vuxen: 695 kr.

Barn: 35 kr per år.

Bokningsbara kvällar med en sittning, start kl 18:00-19:00 är:

Fredag 2/12

Lördag 3/12 (fåtal platser)

Tisdag 6/12 (fullbokat)

Fredag 9/12 (fåtal platser)

Lördag 10/12 (fullbokat)

Vänligen observera att vi endast tar emot bokade sällskap.

 

Jul på Bergs

En Bergsjul från förr

Bergs gård har varit hemma för familjen Jonsson sedan år 1827. När december månad står för dörren så är gården fylld av förberedelse och väntan. Farmor bakade kakor som de små barnen hittade och tjuvåt av, vissa jular fick hon baka många omgångar då det försvunnit allt för många under resans gång.  

Små tomtar höll till i vrårna och på ladugårdsloftet. Grisen slaktades, skinkan rimmades och sillen lades in, det var mycket förberedelse inför julfirandet. Husen pyntades med granris och stjärnor både ute & inne. 

Dagen före julafton gick man till skogen med varm choklad och yxa. Där högg det sig en julgran som senare på kvällen kläddes så grann o fin i stugan. 

På julaftonsmorgon tassade hela familjen upp tidigt i ottan för att gå till ladugården gemensamt, denna morgon var det lätt att stiga upp tidigt. Korna skulle i sedvanlig ordning mjölkas, kalvarna få sin mat och alla korna fick julfint med ny halm i boxarna. Efter ladugårdbestyren ljusnade morgonen och det var dags för en välbehövlig frukost med risgrynsgröt och ett provsmak på julskinkan.  

Julafton spenderades därefter med att spela spel, fika och lek ute i snön som då alltid täckte gården. En jullunch med lutfisk, ärtor och potatis och  därefter en, för barnen, lång väntan på julklappsutdelning. 

På seneftermiddagen var det dags för pappa Jonsson att gå till ladugården och mjölka korna. Denna gång stannade resten av familjen inne, strax efter att pappa lämnat huset kom Tomten på besök. Julklapparna som kom med tomtefar sysselsatte barnen enda till kvällen. 

Medan barnen lekt så stökades det i köket inför julmiddagen, köttbullarna rullades, prinskorven stektes och julskinkan skulle skivas. Allt dukades fram till ett traditionsenligt och härligt julbord för hela familjen. När kvällen ladugårdspass var avslutat så var det dags att sätta sig till bords. Då, precis som nu kom råvarorna från gården och dess närområde.  

 

Berg gård

Vi har tillsammans lagat familjen Jonssons traditionella julbord med nötkött från vår egen gård och råvaror från trakten omkring. Här står julkänslan, hållbarhet och bra råvaror i fokus. Kocken Josefine har lagat all god mat och bagaren Kristin har bakat bröd och andra godsaker. 

När ni kommer till vår ombonade gård i julskrud så bjuder vi först på härligt glöggmys i uteserveringen. Vi fortsätter därefter in till det uppdukade julbordet i den gamla mjölkladugården, där korna en gång huserade, för en härlig och smakrik kväll.  

Varmt välkommen hem till oss! 
Önskar familjen Jonsson & medarbetare