En NATURupplevelse för alla

Leder

Vår MTB-arena är nu störst i Sörmland, med leder för hela familijen!

MTB-arenas leder

Vi är Sörmlands största MTB-arena med ca 35 km cykelleder. Här nedan hittar du en kort beskrivning av det olika lederna och vad som krävs av dig som cyklist.

Ledsystemet växer för varje år som går och utöver de 35 km skogsled finns också ett teknikområde (skills area) för att öva på cykeltekniken. Här ser ni områdeskartan över ledsystemet.

Bergs gård MTB-arena ledsystemet

Gröna leder - mycket lätta:

Lillebrors wave Bergs gård MTB-arena

1. Lillebrors wave 30 m

Beskrivning: Lillebrors Wave är en liten, liten vädersäkrad pumptrack för springcyklar.  

Teknisk svårighetsgrad: Lätt för springcykelvänner.

Tekniska krav på cyklisten: Kunna ta sig fram på springcykel.

Fysiska krav på cyklisten: Pyttesmå.  

Väderkänslighet: Vädersäkrad. 

Farfars tech track

2. Farfars tech track 360 m

Beskrivning: Farfars Tech Track är en kort, vädersäkrad teknikbana som man kan använda om man t ex som nybörjare vill träna många olika led- och bankaraktärer på liten yta som eller för att varva upp inför alla andra Skogsleder och Teknikbanor. Farfars börjar och slutar vid lekplatsen.

Teknisk Svårighetsgrad: Grön om man vill, men med hinder som man kan välja att prova och då blir det lite svårare men man kan också runda dem. Banan innehåller både grävda delar, pumps, balanshinder och hälleberg.

Tekniska krav på cyklisten: Den nedre slingan är mycket enkel om man undviker balanshinder. Lägger man till den övre åttan måste man kunna växla, bromsa och förflytta sin tyngdpunkt.

Fysiska krav på cyklisten: Små.  

Väderkänslighet: Vädersäkrad. 

Pumptrack

3. Pumptrack 300 m

Beskrivning: Pumptracken är en kort, vädersäkrad teknikbana som också innehåller en hopplinje. Du kan alltså träna både pumpteknik och hoppteknik. VARNING! Börja försiktigt med hoppen som går att rulla igenom.

Teknisk Svårighetsgrad: Grön nedre slinga som är mycket enkel, som man kan cykla sig igenom eller ”pumpa” sig igenom utan ett enda tramptag om man bara lär sig tekniken. Den blir röd om man tar av på hopplinjen och då behöver man behärska att hoppa med cykel annars ber vi dig att rulla igenom hoppen.

Tekniska krav på cyklisten: Den nedre slingan går att trampa sig igenom men vitsen är att lära sig ”pumpa” och inte trampa. Tar man av på hopplinjen så ställer den höga krav om man just vill hoppa eller så börjar man försiktigt och lär sig hoppteknik successivt.

Fysiska krav på cyklisten: Små.

Väderkänslighet: Vädersäkrad. 

4. Lilla Kalven 100 m

Beskrivning: Lilla Kalven är en enkel parallellbana för våra små gäster. Den är anlagd, grävd, grusad och vädersäkrad led på 100 meter. Leden börjar en bit upp för Ekhagens uppförsbacke.

Teknisk Svårighetsgrad: Grön – lätt. Inga hopp eller klackar, vissa pumps men ju fortare du cyklar desto mer krävande blir svängarna. 

Tekniska krav på cyklisten: Du måste kunna kontrollera bromsar och svänga. 

Fysiska krav på cyklisten: Små nerför, sedan måste man cykla upp och då krävs det ju lite mer men bara lite. 

Väderkänslighet: Vädersäkrad

Gröngölingen MTB-led

5. Gröngölingen 1,6 km

Beskrivning: Gröngölingen är en enkel, anlagd, grävd, grusad och vädersäkrad led. Leden börjar efter Mördarbacken strax innan Anitas Korsning och slutar nere vid PumpTracken. Andra går delvis utför. Ta det nätt om du är ny.

Teknisk Svårighetsgrad: Grön – lätt om man vill. Inga hopp eller klackar, vissa pumps men ju fortare du cyklar desto mer krävande blir svängarna.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste kunna kontrollera bromsar, växla och svänga.

Fysiska krav på cyklisten: Låga. Ett varv kräver inte mycket för den som inte tänker cykla fort. Starten ligger efter att du tagit dig upp för Mördarbacken och den i sig kräver att du är lite starkare eller leder cykeln.

Väderkänslighet: Vädersäkrad. 

6. Ekhagens uppförsled 500 m

Beskrivning: Uppförsleden som tar dig från nedre delen av Ekhagens flowpark till alla teknikbanor i området men också till Arvids Flowtrail.

Teknisk svårighetsgrad: Grön – lätt grusad led som tar dig upp.

Tekniska krav på cyklisten: Inga

Fysiska krav på cyklisten: Låga för ungdomar och vuxna men barn puttar ofta cykeln en kort bit av leden där den är lite brantare för att sedan hoppa på cykeln igen. 

Väderkänslighet: Vädersäkrad.

7. Arvids flowtrail 1,2 km

Beskrivning: Arvids Flowtrail är en härlig, enkel, anlagd, grävd, grusad och vädersäkrad led. Leden börjar ovanför Ekhagens Flowpark och du når den via Ekhagens uppförsled. 

Teknisk svårighetsgrad: Grön – lätt om man vill. Inga hopp eller klackar, vissa pumps men ju fortare du cyklar desto mer krävande blir svängarna. 

Tekniska krav på cyklisten: Du måste kunna kontrollera bromsar, växla och svänga.

Fysiska krav på cyklisten: Låga. Ett varv kräver inte mycket för den som inte tänker cykla fort. Starten ligger efter att du tagit dig upp för Ekhagens uppförsled och den i sig kräver att du är pytte-lite starkare. 

Väderkänslighet: Vädersäkrad

Blåa leder - lätta:

11. Farmors flowtrail 1,7 km

Beskrivning: Farmors Flow Trail är en grävd, grusad, vädersäkrad halvsvår teknikbana med olika typer av berms och rullbara hopp. Men ju mer du tar i desto mer får du ut av banan. 

Teknisk Svårighetsgrad: Banan innehåller både grävda delar, pumps, balanshinder och hälleberg men man kan undvika dem eller bara cykla nedre slingan.  

Tekniska krav på cyklisten: Du måste kunna växla, bromsa och förflytta sin tyngdpunkt.

Fysiska krav på cyklisten: Halvhöga då vissa brantare backar.

Väderkänslighet: Vädersäkrad. 

12. Mördarbacken 300 m

Beskrivning: Mestadels grusad uppförsled som tar dig från MTB-parkeringen strax till vänster om Pumptracken och upp till Anitas korsning där många av våra skogsleder börjar. 

Teknisk svårighetsgrad: Blå – halvlätt led men som kan vara lite knivig på ett par ställen, fast mest för att det lutar, inte för att det är tekniskt svårt, om det hade varit platt.

Tekniska krav på cyklisten: Vissa – kunna cykla uppför.

Fysiska krav på cyklisten: Delvis lite tyngre för ungdomar och vuxna och barn puttar ofta cykeln en kort bit av leden där den är lite brantare för att sedan hoppa på cykeln igen. 

Väderkänslighet: Vädersäkrad.

Bergsleden Bergs gård MTB-arena

13. Bergsleden 3 km

Beskrivning: Bergsleden är vår mest populära skogsled. Den är vädersäkrad och innehåller grusade delar, stig och hälleberg när den slingrar sig fram i skog och över berg. Leden börjar ovanför Mördarbacken vid Anitas Korsning och slutar antingen nere vid Pumptracken eller genom att ta av i slutet och då strax innan Anitas Korsning.  

Teknisk Svårighetsgrad: Blå – halvlätt led men i slutet kan man välja en röd avslutning eller ta in på en lättare blå om man vill. Generellt är första halvan delvis grusad och mycket lätt. Andra halvan är lite svårare även om vi grusat bort de flesta tekniska lurigheterna. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten: Första halvan låga, andra lite högre. Du måste fullt ut kunna bromsa, växla, svänga och förflytta din kroppsvikt. 

Fysiska krav på cyklisten: Halvlåga. Första halvan lätt sedan en lite fysiskt krävande stigning halvvägs, dvs när man ska passerat Birgers Korsning och ska cykla uppför Birgers Berg. 

Väderkänslighet:Vädersäkrad led 98% av sträckan. Spänger hala vid fuktigt väder. Vid minusgrader bildas is på hälleberg

Blötloopen Bergs gård MTB-arena

14. Blötloopen 2 km

Beskrivning: Blötloopen en halvenkel skogs- och hällebergsled som är känslig och ibland avstängd vid riktigt blöta årstider. Det torra halvåret är det en härlig, snabb, slingrande led som absolut är värd att upplevas. Den blöta delen av året är också värd att upplevas men då har den andra värden. Leden börjar och slutar ovanför Mördarbacken vid Anitas Korsning.

Teknisk Svårighetsgrad: Blå – halvenkel led med några korta upp- och nerförslut som är röda. Cyklar man inte dem så kan man leda cykeln. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten: Det finns en hel del klackar som man ska uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför. Sammantaget ställer det höga krav på att du är skicklig på att växla, bromsa, förflytta din tyngdpunkt och klara tekniska svängar.

Fysiska krav på cyklisten: Högre. Leden har många små men kraftigt lutande stigningar och utförslut från ett par höjdmeter och uppåt. Det kräver att man som cyklist är stark eller är beredd att stiga av cykeln då och då och gå uppför.

Väderkänslighet: Leden går delvis låglänt och på humusbaserade stigar. Det gör leden mycket blöt på vissa ställen under blöta perioder. Periodvis stänger vi leden om det är för blött.

Cow flow byggnation pågår

Beskrivning: 

Teknisk Svårighetsgrad: 

Tekniska krav på cyklisten:

Fysiska krav på cyklisten:  

Väderkänslighet:

Röda leder - Svåra:

Pumpens hopplinje Bergs gård MTB-arena

21. Pumpens hopplinje 100 m

Beskrivning: Hopplinjen är den övre delen av Pumptracken. Den har ett större och ett mindre hopp innan man kommer in på Pumptracken.  VARNING! Börja försiktigt med hoppen genom att rulla igenom hoppen. 

Teknisk svårighetsgrad: Röd – halvsvår. Banan innehåller hopp som man gör sig illa på om man hoppar med fel teknik. Rulla igenom första gångerna. Ta hjälp av de som kan hoppa först och lär dig tekniken genom att börja försiktigt. 

Tekniska krav på cyklisten: Det är en hopplinje som ställer höga krav om man vill hoppa eller så börjar man försiktigt och lär sig hoppteknik successivt.

Fysiska krav på cyklisten: Vissa

Väderkänslighet: Vädersäkrad

21. Flowparken Extrabackar 300 m

Beskrivning: Flowparkens Xtrabackar är ett teknikbaneområde som hänger samman med Toppturen, Toppflow, Ekhagens uppförsled och Arvids Flowtrail. Det finns mängder med spårval men allt är grävt, grusat och vädersäkrat. Upplägget är att man ska kunna välja svårighetsgrad inom samma område och samma nedfarter genom att nyttja inbyggda hopp eller rulla vid sidan av dem.

Teknisk Svårighetsgrad: Röd – halvsvår. Banan innehåller grävda delar, pumps och hopp men du kan samtidig rulla förbi dem.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara skicklig på att cykla MTB, växla, bromsa och förflytta din tyngdpunkt uppför och nerför branter. Du måste kunna hantera hopp men kan också rulla förbi dem.

Fysiska krav på cyklisten: Halvhöga.

Väderkänslighet: Vädersäkrad.

13. Bergsloopen 3,3 km

Beskrivning: Bergsloopen är en skogs- och hällebergsled. Första halvan går via skogsstigar varvat med många små hällbergshöjder. Andra halvan går över Birgers berg och utgörs av hällebergscykling och är vädersäkrad. Leden börjar och slutar ovanför Mördarbacken vid Anitas Korsning. 

Teknisk Svårighetsgrad: Röd – halvsvår. Det finns en hel del klackar som man ska uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara skicklig på att cykla MTB och växla, bromsa och förflytta din tyngdpunkt och hantera hopp om du inte bara ska rulla igenom dem.

Fysiska krav på cyklisten: Högre. Leden har många små men kraftigt lutande stigningar och utförslut från ett par höjdmeter och uppåt. Det kräver att man som cyklist är stark eller är beredd att stiga av cykeln då och då och gå uppför.  

Väderkänslighet: Första halvan är mestadels säkrad mot den värsta blötan. Andra halvan, efter att du korsat Bergsleden, börjar torrare och avslutningen från Birgers Korsning går fullt ut på hälleberg och grusad led. Vid riktigt blöt årstid kan du cykla nästan torrskodd genom att kombinera t ex Gröngölingens första halva med Bergsloopen från Birgers Korsning fram till målet. 

24. Berg & Dalbanan 6 km

Beskrivning: Berg & Dalbanan är en halvsvår men fysiskt krävande, längre skogs- och hällebergsled. Här får du verkligen ta i men belöningen är alla fina delavsnitt och att du när du är klar kan känna dig mycket nöjd med din insats. De som tävlar i MTB cyklar den här typen av leder, 5-6-7 varv på raken! Leden börjar och slutar vid Anitas Korsning som du når efter Mördarbacken.

Teknisk Svårighetsgrad: Röd – leden har många uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla. Den passerar också många passager med branta sidor. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara skicklig på att cykla MTB, växla, bromsa och förflytta din tyngdpunkt uppför och nerför branter.

Fysiska krav på cyklisten: Mycket höga. Leden har många små men mycket kraftigt lutande stigningar och utförslut från ett par höjdmeter och uppåt. Leden är lite längre. Det kräver att man som cyklist är mycket stark.

Väderkänslighet: Det finns partier som är blöta, men då färre cyklar denna led så klarar den sig numera bra utan att vara grusad eller vara vädersäkrad på andra sätt.

25. Toppturen 1 km

Beskrivning: Toppturen är en mestadels grävd, grusad, vädersäkrad halvsvår teknikbana med olika typer av berms och rullbara hopp och olika varianter på avslutningar inom Ekhagens Flow Park. Toppturen når du genom att vika av 200 meter in på Bergsloopen bortom Mördarbacken.

Teknisk Svårighetsgrad: Röd – halvsvår bana som innehåller grävda delar, pumps, hopp och lite hälleberg. Men se upp så du inte cyklar fortare än du förmår, för då blir det långa hopp och då krävs det att du klarar av det.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara mycket skicklig på att cykla MTB och växla, bromsa och förflytta din tyngdpunkt och hantera hopp.

Fysiska krav på cyklisten: Halvhöga.

Väderkänslighet: Vädersäkrad. 

Havsleden

26. Havsleden 4,3 km

Beskrivning: Havsleden är den kanske vackraste av våra leder och som till slut tar dig ut till Havet. Där kan du ställa cykeln och gå ner för ett brant berg ner till vattnet. Det är en skogs- och hällebergsled som klarar blöta årstider bra. Leden börjar och slutar vid Masten som du når en bit in på Bergsleden eller efter spången en tredjedel in på Bergsloopen. Se upp för mötande cyklister första och avslutande delen. Se upp när du passerar över landsvägen.

Teknisk Svårighetsgrad: Röd – halvsvår då det finns en hel del klackar som man ska uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför, eller så går man nerför just dessa korta partier. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten:Du måste vara skicklig på att cykla MTB, växla, bromsa och förflytta din tyngdpunkt uppför och nerför branter.

Fysiska krav på cyklisten: Högre. Leden har många små men kraftigt lutande stigningar och utförslut från ett par höjdmeter och uppåt. Det kräver att man som cyklist är stark eller är beredd att stiga av cykeln då och då och gå uppför.

Väderkänslighet: Leden har genom åren klarat sig riktig bra även blöta perioder, tack vare hur den är dragen och utan att vara grusad eller vara vädersäkrad på andra sätt.

Norra loopen Bergs gård MTB-arena

27. Norra loopen 2,9 km

Beskrivning:Norra Loopen är en skogs- och hällebergsled. Leden börjar och slutar vid Birgers Korsning som du t ex når halvvägs på Gröngölingen. Den tar dig genom slingrande skog och över hälleberg. Den kan ses som en kortare variant av Berg-o-Dalbanan.

Teknisk Svårighetsgrad: Röd – halvsvår då det finns en hel del klackar som man ska uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara skicklig på att cykla MTB, växla, bromsa och förflytta din tyngdpunkt uppför och nerför branter.

Fysiska krav på cyklisten: Högre. Leden har många små men kraftigt lutande stigningar och utförslut från ett par höjdmeter och uppåt. Det kräver att man som cyklist är stark eller är beredd att stiga av cykeln då och då och gå uppför.

Väderkänslighet: Leden är bitvis känslig för blöta perioder men många partier går också på hälleberg.

Svarta leder - Mycket svåra:

E-mtb

31. E-loopen 4 km

Beskrivning: E-loopen är en härlig men svår och mycket fysiskt krävande skogs- och hällebergsled. Leden börjar och slutar vid Anitas Korsning som du når efter Mördarbacken. Med ”e” i baktanken har vi kunnat göra ”uppförs” lika svängiga och roliga som utförs, och vi har matat på med utförs och uppförs och svängar hela vägen.

Teknisk Svårighetsgrad: Svart – svår led med många uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför. Den passerar också många passager med branta sidor. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara mycket skicklig. Det finns en hel del klackar som man ska uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför. Sammantaget ställer det mycket höga tekniska krav på dig att du är skicklig på att växla, bromsa, förflytta din tyngdpunkt och klara tekniska svängar och branta uppför och utför.

Fysiska krav på cyklisten: Mycket höga. Leden har många små men mycket kraftigt lutande stigningar och utförslut från ett par höjdmeter och uppåt. Leden är lite längre. Det kräver att man som cyklist är mycket stark.

Väderkänslighet: Leden har genom åren klarat sig riktig bra även blöta perioder, tack vare hur den är dragen och utan att vara grusad eller vara vädersäkrad på andra sätt.

32. Top Flow 600 m

Beskrivning:Topp Flow är en grävd, grusad, vädersäkrad mycket svår teknikbana med olika typer av berms och rullbara hopp. Du kan välja olika varianter på avslutningar inom Ekhagens Xtrabackar. Toppflow börjar en bit in på Toppturen som du når genom att vika av 200 meter in på Bergsloopen ovanför Mördarbacken.

Teknisk Svårighetsgrad: Svart – mycket svår. Banan innehåller grävda delar, pumps, hopp och lite hälleberg. Du kan rulla förbi hoppen om du har låg fart.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara mycket skicklig på att cykla MTB och växla, bromsa och förflytta din tyngdpunkt och hantera hopp.

Fysiska krav på cyklisten: Låga, det går utför efter en liten uppförsbacke i början. 

Väderkänslighet: Vädersäkrad. 

Djävulklippans loop Bergs gård MTB-arena

33. Djävulsklippans 2 km

Beskrivning:Djävulsklippans Loop är en svår och fysiskt krävande skogs- och hällebergsled som tar dig genom skog över hälleberg. Leden börjar och slutar vid Birgers Korsning som du t ex når halvvägs på Gröngölingen.

Teknisk Svårighetsgrad: Svart. Leden har många uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför. Den passerar också många passager med branta sidor. Inga hopp.

Tekniska krav på cyklisten: Du måste vara mycket skicklig. Det finns en hel del klackar som man ska uppför och branta utförslut som man ska klara av att cykla utför. Sammantaget ställer det mycket höga tekniska krav på dig att du är skicklig på att växla, bromsa, förflytta din tyngdpunkt och klara tekniska svängar och branta uppför och utför.

Fysiska krav på cyklisten: Mycket höga. Leden har många små men mycket kraftigt lutande stigningar och utförslut från ett par höjdmeter och uppåt. Leden är lite längre. Det kräver att man som cyklist är mycket stark.

Väderkänslighet: Leden är ganska okänslig för blöta årstider då stora delar av leden går på hälleberg.

Strava och Trailforks

Vi har lagt upp alla enskilda leder som segment i Strava, vem vill inte vara Queen eller King of the mountain! Vi finns även på appen Trailforks.

Utveckling av Bergs Gård MTB-arena

Vi investerar för att utveckla landsbygden och vi är mycket glada att vi har blivit beviljade projetktstöd från Tillväxtverket.

Projektet består i:

• Anläggning av en ny vandringsled – en rundslinga på cirka sex kilometer i anslutning till Sörmlandsleden.

• Två vindskydd – en vid ny led och en vid befintlig MTB-/vandringsled (havsleden).

• Anläggning av två tillgänglighetsanpassade MTB-leder (flowtrails) – en längre och en kortare.

• Tre informationsskyltar/spårkartor.

• Skyltning av MTB-leder.

• Ett servicehus (som är öppet för alla) innehållandes cykeltvätt, reparationsverkstad för gäst, RWC-toalett och en dusch.

Syftet med projektet är att möta turisters ökade efterfrågan genom att utveckla fler leder, både vandrings- och cykelleder, samt servicen kring dessa leder för att bli en ännu bättre outdoor-destination i Södermanland. 

Målet med projektet är att Bergs Gård ska vara en fortsatt stark aktör i regionen för rörligt friluftsliv och att besökare ska stanna kvar i området genom att ha mer och fler attraktiva aktiviteter.