Vårt gräsbeteskött

Vår gård

Bergs Gård är en familjegård och det är vi i familjen Jonsson som arbetar med våra djur.  Hela familjen hjälps åt att ta hand om djuren efter egen förmåga.  Våra djur lever och betar fritt och äter det de är gjorda för, gräs och örter. Bergs Gård är en EU-ekologiskt certifierad gård och våra djur är våra bästa naturvårdare. De skapar de  öppna landskapen och betar på naturbetesmark som annars skulle bli igenväxt. När markerna hålls öppna fortsätter vi att gagna den biologiska mångfalden.

Under vintersäsongen fodrar vi med vårt ensilage ute i hagen. Ensilage är ett mjölksyrat gräs som oftast ses som stora vita inplastade balar. Gräset skördas under sommarhalvåret på våra marker 2 ggr per säsong. Vi tar gärna emot besök på gården. Skolklasser är välkomna till oss genom samarbetet Bonden i skolan. Andra grupper är också välkomna, kontakta oss för mer information.

Gräsbeteskött

I och med att djuren äter enbart gräs växer de i normal takt till skillnad från djur som äter spannmål. Köttet hinner utveckla en rik och fyllig smak, samtidigt som det blir välmarmorerat och naturligt mört.

Köttet har en bra balans mellan omega-3 och omega-6. Forskning visar att gräsbeteskött har en hög andel omega-3 fettsyror. Dessa fleromättade fetter behöver vi få i oss för att bygga och reparera celler.

Djuren slaktas när de är minst 3 år gamla. Vi har valt att låta djuren bli något äldre då vi tycker att köttet får en djupare och godare mer mogen smak. Köttet hängmöras 1 vecka men detaljerna kan med fördel möras ytterligare 2-3 veckor efter förpackningsdag i sin vacuumförpackning. Köttet ska då ligga i kyl i max 4 grader och förpackningen ska hållas hel.

Allt kött som vacuummöras ska luftas innan tillagning några minuter. När man öppnar förpackningen luktar köttet instängt av den täta förpackningen, det kan även finnas en liten mängd köttsaft i paketet. Häll bort den o torka av köttet. Efter mörning förvarar man köttet i frysen, fryst kött smakar inte sämre än kött som inte varit fryst – det krävs enbart lite planering då man ska tina köttet långsamt i kyl. Köttfärs ska frysas in omgående. Köttet håller sig i frys minst 1 år. Korvarna är tillverkade av enbart gårdens nötkött på Mälarchark i Eskilstuna. Korvarna håller i frys 12 månader.

Det kött vi producerar på Bergs Gård säljer vi i första hand i vår gårdsbutik, tillagar köttet i gårdens kök, säljer till Trosa och Salems kommun. Samt att vi säljer till en återförsäljare i Stockholm – Erth.

Biologisk mångfald i hagen

Djuren som betar på vår gård bidrar till biologisk mångfald. Se mer om det i videon nedan som Frida medverkar i!

Sommarhalvåret går de flesta av djuren på sommarbeten på andra områden. I år kommer vi ha grupper av djur på dessa ställen: Sävö, Borgmästarholmen i Trosa och Sörby Oppgård i Årdala (Fridas barndomshem). Resterande djur går på bete vid Bergs Gård och Örboholms gård, granngården som vi arrenderar.

Det finns många fördelar med betande djur och vi behöver betande djur. Genom att köpa ditt kött hos bönder som arbetar med gräsbeteskött kan just du bidra till att vår miljö förbättras. Kol i luften binds i marken tack vare att korna betar, vilket gör det till en klimatneutral process. Du kan läsa mer om cirkulär matproduktion här.