Lantbruket
Ett ekologiskt lantbruk
Bergs Gård är en EU-ekologiskt certifierad gård av SMAK. Våra djur betar gräs och örter i våra hagar här på gården och runt om i Sörmland under sommaren. Djuren äter endast gräs, året runt.
Lantbruket drivs av Magnus & Frida Jonsson, 6: generationen på Bergs Gård. Sonen Ivar är 7:e generationen under utbildning på lantbruksgymnasium.
Våra djur
Våra djur äter endast gräs och för oss är det en självklarhet att erbjuda djuren en god tillvaro. Våra djur slaktas tidigast vid 3 års ålder detta för att våra djur är betesdjur som håller vårt vackra landskap öppet. Djuren växer i den takt de ska då de äter den föda som de är menade att äta – gräs, i våra vackra beteshagar runtom i sörmland och ensilage från vår egen gräsvall.
Vi har 2 stora luftiga djurstallar på gården där djuren är vintertid. Djuren är då uppdellade i grupper efter ålder, kön samt om de ska kalva. Vår kalvningsperiod startar runt julen. Vi har en småskalig produktion och har ca 200 djur åt gången i olika åldrar.
Biologisk mångfald i hagen
Vi behöver våra gräsbetande djur för att hålla våra marker friska och för att hålla igång växtligheten och den biologiska mångfalden. Djuren betar ute på naturbetesmark som annars skulle bli igenväxt. Marken är enormt rik på djur och växtarter. När ängarna hålls öppna fortsätter vi att gagna den biologiska mångfalden.
Kol i luften binds i marken tack vare att korna betar, vilket gör det till en klimatneutral process. Djuren dricker helst naturligt vattnen från omgivningen över vatten från koppa. Året runt letar korna upp de vattendrag som de föredrar vilket sparar på vårt dricksvatten.
I och med att djuren äter enbart gräs växer de i normal takt till skillnad från djur som även äter spannmål. Köttet blir mer marmorerat och innehåller även mer omega 3.
Vårt kött
Köttet från våra djur använder vi i vår servering på gården samt säljer köttlådor och detaljer i vår gårdsbutik. I gårdsbutiken hittar man även andra produkter från våra kollegor runtom i Sörmland.
Djuren slaktas på Närke Slakteri när de är ca 3 år gamla. Köttet hängmöras där innan det styckas på Närke Kött. Styckaren styckar allt kött, vacuumpackar och märker det. Båda dessa företag är ekologiskt certifierade, precis som vi.
Köttet har alltid hängmörats men detaljerna kan med fördel möras ytterligare 2-3 veckor efter förpackningsdag i sin vacuumförpackning.