Vi på gården

Bergs Gård - ett familjeföretag med anor

Vi som driver Bergs Gård heter Frida och Magnus Jonsson. Vi är båda uppvuxna på lantbruk, Magnus på Bergs Gård och Frida från Sörby Oppgård i Årdala. Magnus är sjätte generationen här på gården. Här kan du läsa mer om gårdens och familjen Jonssons historia.

Tidigare var det mjölkkor på gården och för ca 15 år sedan lade vi om till köttdjursproduktion. Bergs Gård är en EU-ekologiskt certifierad gård av SMAK. Våra djur går ute året runt och betar gräs och örter i våra hagar. Under vintersäsongen fodrar vi med vårt ensilage ute i hagen. Våra djur är så kallade utegångsdjur och vi är medi ett program tillsammans med Länsstyrelsen och Gård & Djurhälsa.

Hösten 2012 började vi sälja köttlådor direkt till konsument. Vi trivs väldigt bra med att få följa hela livsmedelskedjan och även att våra kunder kan göra det. Nu säljer vi allt vårt kött i vår Gårdsbutik som detaljer, färs och korv.

De senaste åren har vi utvecklat gården med flera verksamheter och erbjuder nu även stuguthyrning, gårdsbutik med café och Bergs Gård MTB Arena.

Vi driver utöver lantbruket och ovanstående verksamhet även Bergs Gård Mark & Bygg, ditt lokala och personliga byggföretag.

Välkomna till oss!

Familjen JOnsson

Företagsberättelsen

År 2017 blev Bergs gård utnämnt till årets Nyföretagare i Trosa kommun och 2023 så gjordes en uppföljning av Trosa kommun för att se hur vi som företag har det idag. 

I filmen talar Frida Jonsson som äger och driver gården tillsammans med sin man Magnus om hur det var att få utmärkelsen och vad som hänt sedan dess.

Levande landsbygd

Under utvecklingen av gården har vi erhållit stöd stöd från europeiska jordbruksfonden.
Genom att utveckla landsbygden, skapar vi nya arbetstillfällen och en bättre hälsa för våra djur.
Vi har genomfört byggnation av nytt djurstall.
Vi har genomfört en ombyggnation av ladugård till kök, cafe och gårdsbutik.

Priser & utmärkelser

Trosa kommuns Miljöpris 2022

Motiveringen från Ekoutskottet i Trosa kommun lyder:

Bergs gård har utsetts till vinnare av Trosa kommuns Miljöpris 2022 för sin ekologiska profil där de tar ett helhetsgrepp från jord till bord och samtidigt skapar förutsättningar och intresse för ökad utevistelse i naturen för alla åldrar. 

Genom sin verksamhet bidrar de till ett mer robust och hållbart samhälle både utifrån ett ekologiskt och socialt perspektiv med öppna landskap, ökad biologisk mångfald, närproducerad mat och tillgång till varierad och tillgänglighetsanpassad naturupplevelse.”

Foto av Bengt Håkanson

Trosa kommuns pressmeddelande

Föregående bild
Nästa bild
silvergrytan-2021

Silvergrytan 2021

I mars 2021 tilldelades Bergs Gård Silvergrytan av Lantbrukarnas Riksförbund.

”Silvergrytan tilldelas en person eller företag som på ett ypperligt sätt lyfter fram sörmländsk mat och matkultur. 2021 års pristagare är Magnus och Frida Jonsson”.

Motiveringen lyder:

”På en gård, som av generationer drivits och utvecklats efter tidernas förutsättningar, förverkligar Magnus och Frida Jonsson sina visioner och tänker hela tiden nytt. Naturbetesköttet från gårdens djur skapar mångfald i egna restaurangen, butiken och i Västerljungs vackra natur. Aktiviteter för familj, kollegor eller vänner är inget hinder på Bergs Gård, här finns något för alla att göra. MTB-cykling, lerduveskytte eller en plats för fest och konferens. På Bergs Gård ställer man inte in, man ställer om.”

Nominering Stora Turismpriset 2021

Priset delades ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen. Varmt tack STUA som valde oss för att representera Södermanland  I år fick Vasaloppet ta hem det fantastiska priset – stort grattis!

Så här skriver Tillväxtverket ”Trots pandemitider med stora utmaningar har Bergs Gård sett nya kreativa sätt att utvecklas och fortsätta att växa. Att vara snabbfotad och inte vara rädda för att testa nya saker är deras styrka.”

Tillväxtverkets pressmeddelande

STUAs pressmeddelande

nominerade